De Bolero Dwars door het Hageland Gravel Fondo in Diest is zondag het openingsevent van de Bolero Gravel Series 2024. Op het eind van de dag wordt de gravelbiker die de snelste totaaltijd op de negen gechronometreerde gravelstroken gereden heeft gehuldigd als dagwinnaar. Na de vierde en laatste manche in september kennen we de eindwinnaar. Met dit nieuwe en veilige concept speelt organisator Golazo in op de toenemende vraag bij de gravelcommunity om zich te ‘meten’ met andere gravelbikers.

De Bolero Gravel Series bestaat uit de Bolero Dwars door het Hageland Gravel Fondo in Diest (zondag 2 juni), de Bolero Nationaal Park Gravel Fondo in Maasmechelen (zondag 30 juni), de Bolero Houffa Gravel Fondo in Houffalize (zaterdag 24 augustus) en de Bolero Pajot Gravel Fondo in Sint-Pieters-Leeuw (zaterdag 14 september).

In Diest, Maasmechelen en Sint-Pieters-Leeuw zullen er telkens acht tot tien gravelsegmenten zijn waar de tijd van de deelnemers gechronometreerd wordt, goed voor om en bij de 30 km aan getimede gravelstroken. Deze gravelsegmenten worden ingekleed en van de nodige signalisatieborden voorzien; seingevers geven zowel voor fietsers als andere weggebruikers de stroken aan. Alle deelnemers kunnen vrij starten en worden zo maximaal over het parcours verspreid. Op de tussenstukken is geen timing. Alle deelnemers dienen zich overal op het parcours en te allen tijde aan de wegcode te houden.

Op basis van de som van de gereden tijden op de geselecteerde gravelsegmenten wordt de daguitslag bepaald. In Houffalize wordt er niet met getimede segmenten gewerkt, maar wordt heel de rit in aanmerking genomen. De Bolero Houffa Gravel Fondo is de Belgische UCI-qualifier voor het WK gravel, dat op 5 en 6 oktober in Halle en Leuven plaatsvindt. De eindwinnaar van de Bolero Gravel Series 2024 is de gravelbiker met de snelste gecumuleerde tijden van alle vier de manches.

“Wij zijn als eerste in ons land gestart met professionele graveltochten op een moment dat het vooral om fun en vrijheid draaide. Intussen zijn er steeds meer gravelaars die een competitieformule zoeken. Met het vernieuwende format dat we nu hebben, slaan we twee vliegen in één klap: we bieden een uitdagend concept waarbij gravelliefhebbers die zich graag willen meten zich volop kunnen uitleven én via de zorgvuldig geselecteerde getimede gravelsegmenten kan dat op een veilige manier”, zegt Carl Vansteenkiste van organisator Golazo.

“Veiligheid is en blijft onze absolute prioriteit nummer 1” benadrukt Vansteenkiste. “De beslissing om in Diest, Maasmechelen en Sint-Pieters-Leeuw niet het volledige parcours te chronometreren is – met het oog op de beheersbaarheid van de veiligheid op het parcours – genomen in overleg met Belgian Cycling en alle betrokken gemeentes en politiezones. Elke deelnemer kiest hoe dan ook zijn eigen doel, snelheid en intensiteit. Niemand hoeft zich verplicht te voelen om voor het klassement te gaan, puur recreatief meedoen aan de Bolero Gravel Series kan ook!”

De deelnemers aan de Bolero Gravel Series zullen per event kunnen kiezen uit meerdere afstanden. In de Bolero Dwars door het Hageland Gravel Fondo komende zondag kan je bijvoorbeeld kiezen tussen tochten van 115, 90, 55 of 25 km. Zowel de beginnende, de meer geoefende als de competitieve gravelaars met klassementsambities zullen aan hun trekken komen.