De Nationaal Park Gravel Fondo op zaterdag 13 april in Maasmechelen wordt de eerste van vier manches in de Bolero Gravel Series 2024. Iedereen is welkom op deze graveltochten: beginnende gravelaars en ervaren pro’s starten zij aan zij. Dagklassementen en een algemeen klassement kaderen binnen het competitieve luik van de Bolero Gravel Series, maar puur recreatief meedoen kan ook. Elke deelnemer kiest zijn eigen doel, snelheid en intensiteit. Inschrijven voor de openingsmanche kan vanaf nu!

De succesvolle Yuzzu Gravel Series heten vanaf dit jaar Bolero Gravel Series. De eerste afspraak op de kalender is op zaterdag 13 april de Nationaal Park Gravel Fondo. Deze tocht door Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen verhuist van het najaar naar het voorjaar. De Pajot Gravel Fondo maakt de omgekeerde beweging en is de vierde en laatste manche van de Bolero Gravel Series 2024. Afspraak op zaterdag 14 september in Sint-Pieters-Leeuw. Tussendoor kunnen gravelfanaten zich uitleven in de Dwars door het Hageland Gravel Fondo (zondag 2 juni in Diest) en de Houffa Gravel Fondo (zaterdag 24 augustus in Houffalize).

Net als vorig jaar is de Houffa Gravel opnieuw de Belgische UCI-qualifier voor het WK gravel, dat op 5 en 6 oktober in Halle en Leuven plaatsvindt. Gravel is booming in België, dat vorig jaar ook al het allereerste EK gravel mocht organiseren in Oud-Heverlee, de Bolero UEC European Gravel Championships & Belgian Gravel Championships. “Bolero zal ook in 2024 trotse partner zijn van gravel in België”, zegt Thomas Van Berchem, Head of Marketing & Policy bij Bolero. “Dit jaar ondersteunen we niet enkel het WK gravel, maar lanceren we ook de Bolero Gravel Series. Gravel ligt ons nauw aan het hart: het is een groeiende sport die zowel beginners als professionals aantrekt. Net zoals ons beursplatform: steeds groeiend met meer gebruikers, meer inzichten en meer nieuws en dit zowel voor zowel startende als meer ervaren beleggers.”

“Gravel is inderdaad hot en het valt op dat gravelaars toch wel dat tikkeltje competitie willen. Beste bewijs is het BK gravel van 1 mei, waar de teller nu al op duizend inschrijvingen staat”, zegt Christophe Impens, Head of Cycling bij Golazo, dat het BK/EK gravel 2023 organiseerde en ook het WK 2024 in Halle en Leuven, het BK 2024 in Turnhout, de UCI Gravel World Series en de Bolero Gravel Series organiseert. “De overvloed aan positieve reacties en het enthousiasme na afloop van het BK/EK 2023 leerden ons dat heel wat deelnemers graag samen aan de start staan met bekende en niet-bekende gravelaars. De Bolero Gravel Series worden om die reden vanaf dit jaar volgens een nieuw format georganiseerd. De groepsstart per leeftijdscategorie, die wordt toegepast in de UCI Gravel World Series, maakt zijn intrede. Er zullen zowel dagklassementen als een algemeen klassement bijgehouden worden. Best te vergelijken met een gran fondo zoals La Marmotte.”

Dat wil niet zeggen dat er geen plaats meer is voor recreanten, integendeel! “Start je liever op je eigen tempo of zegt de groepsstart je niets, dan start je tijdens de vrije start”, gaat Impens verder. “Iedereen kiest zijn eigen snelheid, doel en intensiteit. Bovendien zullen de deelnemers per event kunnen kiezen uit drie afstanden. Zowel de beginnende als de geoefende gravelaars zullen aan hun trekken komen. De parcoursen van alle vier de events van de Bolero Gravel Series ondergaan bovendien een stevige facelift. Ze worden niet alleen onder de loep genomen in functie van de veiligheid, maar ook grondig vernieuwd. Met behulp van onze partners streven we naar kwalitatieve, premium gravelevents waar beleving, sfeer en gezelligheid centraal staan”, besluit Christophe Impens.

Kalender Bolero Gravel Series 2024:

• Zaterdag 13 april: Nationaal Park Gravel Fondo – Maasmechelen
• Zondag 2 juni: Dwars door het Hageland Gravel Fondo – Diest
• Zaterdag 24 augustus: Houffa Gravel Fondo – Houffalize
• Zaterdag 14 september: Pajot Gravel Fondo – Sint-Pieters-Leeuw